Penghijrahan Abby Abadi mula dipersoal

  • Yankees Fan to Pineda: 'Find Another Way'

    Yankees Fan to Pineda: 'Find Another Way'

    Yankees Fan to Pineda: 'Find Another Way'

    New York Yankees' pitcher Michael Pineda was ejected for using pine tar during Wednesday night's game against the Boston Red Sox. It comes less than two weeks after appearing to get away with using a foreign substance in another game. (April 24) …

  • Colleagues Mourn Death of Doctors in Afghanistan

    Colleagues Mourn Death of Doctors in Afghanistan

    Colleagues Mourn Death of Doctors in Afghanistan

    Three American doctors were killed in Afghanistan's capital Thursday by an armed guard assigned to protect a hospital. Former colleagues of one of the victims mourns his death. (April 24) …

  • Ukraine Launches Operation Against Insurgents

    Ukraine Launches Operation Against Insurgents

    Ukraine Launches Operation Against Insurgents

    Ukrainian forces launch an operation Thursday to drive pro-Russia insurgents out of occupied buildings in the country's tumultuous east, prompting new threats from Russian President Vladimir Putin. (April 24) …

21 Jul - Kepada peminat tegar atau sesiapa sahaja yang mengikuti perkembangan status Abby Abadi di Twitter, pastinya sedia maklum bahawa selebriti ini kini sedang sibuk berdakwah dengan cara tersendiri.

Meskipun baru-baru ini Dato' Ac Mizal mencabar aktres dan bekas penyanyi kumpulan wanita popular, Elite ini berdebat mengenai isu ISA & PDRM, Abby nampaknya tetap dengan pendirian, hijrah dan dunia baru agama dan politik beliau kini.

Pada hari Selasa yang lepas Abby menerusi laman Twitter miliknya menulis bertanya pandangan tentang senario kini di mana ramai wanita tidak menutup aurat dan ia seakan menjadi perkara biasa di kalangan masyarakat.

Abby dalam tulisannya (yang telah distruktur semula) berkata, "Kenapa ya ramai wanita yang rasa tidak menutup aurat pun tidak mengapa? Free-hair itu tidak berdosa? Ada yang boleh beritahu sebabnya kenapa? Kita kongsi, mahu tahu boleh?"

Pandangan dan pertanyaan Abby itu rata-rata telah mengundang rasa kurang senang sesetengah pihak tidak kurang juga yang menyokong Abby sehingga terciptanya hastag #teamabbyabadi

Antara komen pengguna Twitter berbunyi;

Harits Asyraf Karev @HaritsKarev

aku menyampah buat story abby abadi.. orang lain berhijrah jugak.. taklah mcm kau!!! sendiri persoal orang, sendiri jawab balik!!

Famous hina bro RT@ bashrafi: Femesnya Abby Abadi. Good for you la dah bertudung.

Aida Amyra Khapez @aidaamyra

Kenapa ngan dia ? RT@: Sy akui sy peminat abby abadi. Tetapi selpepas stalk twitter die hati rase lain.:/

feeqa?areen @feeqanadia

Mkin lame tgk abby abadi ni mkin annoyg.. Dduk diam jage anak2 sudah.. Sume org sbuk nk bpolitik skrg..

Rata-rata mereka yang kurang senang dengan pertanyaan Abby ini menyifatkan Abby masih belum layak mempersoal aurat orang lain kerana sejarah silamnya juga dahulu tidak menutup aurat.

Kritikan dan pandangan pengguna Twitter tidak dibiarkan sunyi. Abby kemudiannya membalas komen tersebut dengan berkata, "Kenyataan saya pagi tadi tentang isu tidak bertudung bukan untuk menghakimi tetapi ingin berkongsi sebab ingin tahu apa alas an mereka. Macam saya dulu, saya ingat ia bukan masalah besar sebab ramai yang macam tu (tidak bertudung).

"Sebagai wanita yang beragama Islam, selepas akil baligh memang tidak ada pilihan (itu yang saya kongsikan pagi tadi). Kenapa pandang negatif? Ingatlah kita di akhir zaman," balas Abby di laman Twitter miliknya yang sedari pagi hingga malam tidak surut dengan pandangan dan kritikan pengguna lain.

Sementara itu, portal hiburan Murai, turut memetik padangan orang ramai mengenai penghijrahan Abby yang dikatakan lebih berbaur politik daripada mendalami ilmu agama itu sendiri.

Murai dalam laporannya berkata, "apakah penghijrahan awal tersebut, Abby Abadi sudah mampu mengkritis apa saja dengan sewenang-wenangnya sedangkan banyak lagi yang perlu dilakukan untuk mendalami serta mencari gali ilmu Tuhan?"

Follow @YahooMalaysia on LINE for daily entertainment updates.

Loading...
  • Kanak-kanak montel, comel atau berpenyakit?
    Azwa Iela - Tupai
    Kanak-kanak montel, comel atau berpenyakit? 15 hours ago
    Kanak-kanak montel, comel atau berpenyakit?

    Tampak comel namun hakikatnya bayi yang montel berisiko menghidapi penyakit obesiti. …

  • "Wireless key finder", penyelamat anda
    Azwa Iela - Tupai
    "Wireless key finder", penyelamat anda Wed, Apr 23, 2014 4:47 PM MYT
    "Wireless key finder", penyelamat anda

    Adakah anda merupakan seorang yang pelupa dan selalu kehilangan kunci akibat terlupa di mana anda meletakknya? …

  • Gaya Muslimah berjiwa moden
    Azwa Iela - Tupai
    Gaya Muslimah berjiwa moden Tue, Apr 22, 2014 5:31 PM MYT
    Gaya Muslimah berjiwa moden

    Wanita yang berlitup kini tampil dengan pelbagai fesyen terkini dan gaya yang lebih moden disamping mengekalkan ciri-ciri Muslimah. …

  • Museum housing Henry VIII's flagship up for British award
    Museum housing Henry VIII's flagship up for British award

    A museum in the British city of Portsmouth that displays the salvaged hulk of King Henry VIII's flagship "Mary Rose", which sank in an attack on a French invasion fleet in 1545, is among the six finalists named on Thursday for a 100,000-pound ($167,800) prize. The Mary Rose Museum made the shortlist for Museum of the Year, the Art Fund charity said, for its "extraordinary and elegant" exhibition of the ship, which was rediscovered in 1971 and salvaged in one of the costliest such operations in …

  • Five tips to protect your eyes
    Yahoo Newsroom
    Five tips to protect your eyes Mon, Apr 21, 2014 12:50 PM MYT
    Five tips to protect your eyes

    Just like every other part of your body, your eyes need to be protected too. …

Comments on Yahoo pages are subject to our link to Comments Guidelines. You are responsible for any content that you post. Yahoo is not responsible or liable in any way for comments posted by its users. Yahoo does not in any way endorse or support comments made by its users.